2012. május 9., szerda

Jöjj és lásd !



A Grupa Žedan Jelen / Szomjas Szarvas képzőművészekből, festőkből , performerekből álló horvát-magyar vagy ha úgy tetszik magyar-horvát művész csoport.
Habár az egyes tagok önálló művészeti tevékenységet is folytatnak és aktívan részt vesznek a művészeti életben, csoportként anonim módon kívánnak megjelenni - így kilétüket sem fedik fel.
A Szomjas Szarvas Csoport először állít ki Monoron, a kortárs irányzatokra érzékeny Monar Galériában.


"Boldogok a lelki szegények" - jut eszembe a kiállítást nézve , ám a szokásos, szavakon lovagló és ezért tévútra vezető értelmezés helyett, az idézet valós tartalmának felismerését mutatják a munkák, a szellemi szükségletek felismerését, az igazság(osság) keresését, az igazságtalanság miatti kétségbeesést és bánkódást, egy szolgai létezésbe nem beletörődő pozitív lázadás rekvizitumait.
A kor célkeresztjében ott a szabadságra született szarvas - mi mindannyian - és úgyszintén a kor felkínálta "menekvés" : a kutyaól, a jókutya összkomfortos de láncra szabott lehetőségeivel.
"Jöjj és lásd" hív minket a Grupa Žedan Jelen, és nyomot hagy nekünk itt a galériában , s mint a mesékből tudott, (amilyen nyomból iszik a mesehős, olyanná válik), ha "iszunk" a nyomból talán mi is újra szarvassá válunk és felismerjük nem múló szomjúságunk valós okát.

Dénes Imre 2012 Monor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése